Sayfalar

RFID

A Kişisi işe gittiğinde kapıda güvenliğe günaydın deyip geçiyor.
B Kişisi işe gittiğinde elindeki giriş kartını kart okuyucuya sokup çıkartıyor ve sisteme "B şu saatte giriş yaptı" diye işleniyor.
C Kişisi işe gittiğinde personel kartını turnikeli kapıların üstündeki okuyucuya yakın tutup sisteme "C şu saatte giriş yaptı" diye işleniyor.

A geçmişte kaldı, B ve C de günümüzü temsil ediyor. Gelecekteyse bir D çıkacak ve kişi yine güvenliğin önünden ve yine özel bir kapıdan geçecek. Ama bu sefer herhangi bir şey okutmayacak. Çünkü okunacak şey direkt kendisinde olacak. Meali, deri altı yapılan bir operasyonla içine minik bir çip takılacak ve bu çip de radyo dalgaları vasıtasıyla sinyal verecek.

Aynı D mesela iş çıkışı markete gidecek ve sepeti alıp bakınmaya başlayacak. Üstünde para var mı yok mu kaygılanmasına gerek olmayacak. Çünkü sepete attığı şeyler daha o atarken banka hesabından düşecek!
Yine aynı D, diyelim ki ortamlara akmak isteyecek. Statüsü de yüksek bir kişi halihazırda. Gece klübünün tekinde VIP sayılan bir kişi. Klübe girerken tek yapması gereken, taşıdığı o klübe uyarlı çipi okuyucuya tanıtmak olacak. Akabinde tüm kapılar o vip statüsüne göre açılacak, yapacağı tüm harcamaları o girişte tanınmış vip'in hesabından akacak.


Bu bahsettiğim bilimkurgu senaryosu değil. Tüm bunların adı RFID denen teknoloji. Türkçesi

 "radyo frekans kimlik belirleme" olan bu teknoloji hayatımızdaki kimi süreçleri kolaylaştırma adına iyi iş çıkaracağa benziyor. En basidi arabalardaki "immobilizer". O anahtarlar tamamen bu teknolojiye bel bağlamış güvenlik ara birimleri. Veya "çipli para" dedikleri mevzular. Düşünsenize, ben bir ülke olarak bastığım tüm paraları GPS ile takip edebiliyorum! hadi parayı geç, mesela köpeğimi! Yada özenti özenti yaşayan ergen oğlumu. Yada işlettiğim otoparka giren çıkan araçları. Ayrıca şirketimin stoğunu da takip ediyorum, ulaştırmasını da.

Ki bunlar bu teknolojinin şu anki kullanılan veya yakın gelecekte planlanan alanları. Bu sabah sabah üstün körü düşünüşle akla gelen fikirler, oturulup düşünülürse çok daha uç boyutlara çıkabilir ve takip işinin boku çıkabilir. Şu anda her adımda takip edildiğimizi düşünenler, böyle fazla kaygılanmak için aceleci davrandılar; TC kimlik numarası hiçbirşeydi... 



Share






Hiç yorum yok:

Yolgeçen