Sayfalar

Kortizon'un İncelikleri





Kortizon böbrek üstü bezinden salgılanan bir hormondur ve steroid olarak da özellikleri vardır. İlk olarak 1948 yılında alanda (bir eklem iltihabıydı galiba) kullanılan hormonumuz aslında tehlikelidir de. Ama herşeye rağmen herhalde penisilinden sonra 2. kullanım alanı genişliği bundadır? Öyledir ki tanıdığınız insanların en azından biri - ikisi kortizon hapı veya iğnesi veya MS ise serumu kullanmıştır. Onların dışındakiler de mutlaka içeriğinde kortizon bulunan bir ilaç yutmuş veya burnuna çekmiştir. 

Peki tamam iyidir güzeldir de, "tehlikelidir de" dedik. Nedir? 

1. Şişmanlık 
Belki de en sık duyulan şikayet budur! İnsanlar genelde şişer kortizon aldıkları zaman aralığında ve kolay kolay da geri veremez o kiloyu. Ama neden şişerler? Çünkü kortizon alınırken TUZ kullanmak vücutta su toplanmasına yol açar, su ödem ve ödem de kilo olur kalır. Ondan sonra en vahşi diyetler de o kiloyu verdirmez. Tek yolu tuzu tamamen kesip bir süre devam etmektir. Vücut zaten birkaç hafta içinde dengesini her türlü bulacaktır. 
" Bknz. ben. 2006'da 2 hafta boyuna her gün 1000mg aldım serumla. İleride anlatacağım yan etkilerinin yanında, o iki hafta içinde tam 9 kilo verdim." 

Neymiş, kortizon alırken tuz kullanmıyoruz. Ha ama mutlak sıfır değil, her öğün bir dilim normal ekmeği unutmayın. Hem çölde vaha gibi gelecektir, hem de metabolizmanın tuzdan tamamen mahrum kalıp tansiyonu diplemesinin önüne geçilecektir. 

2. Ciltte Bozulma 
Özellikle yüksek doz alıyorsanız, 3. 4. günden sonra cildiniz sivilce dolmaya başlayabilir. Veya hem kızarıp hem de pütür pütür olabilir. Önemli değildir. Çünkü bu da kortizon bittikten sonra bir hafta içinde tamamen hallolur. 

3. Kas Ağrıları 
Şahsen en sıkıntılı alan budur bana kalırsa. Sıfır tuza alışılır. Ergenler gibi pütür pütür cilde de alışılır. Ama şu kas ağrıları yok mudur, anneniz kolunuzu şefkatle bile okşasa yüzünüz yamulur acıdan! Yada yatağa uzanıp kitap okumak gibi bir alışkanlığınız varsa görürsünüz, o ensenizdeki kaslar size nasıl bağıracak haayır diye. 

4. Midede Problemler 
Kortizon alırken mideyi de kollamak lazımdır. Her gün bir tane Lansor yeter mesela. Gerçi herkes MS hastası misali bunu adeta içmediği için mide fazla problem olmaz. 

5. Kemikte Problemler 
Denir ki kortizon kalsiyum açığına yol açar. Düşünürüm de mantıklı olabilir. Bir kemiğimi elime almak yerine her gün bir tane kalsiyum hapı alırım en iyidir. 

6  Kıpır Kıpırlık 
Neticede kortizon bir steroid, yani UYARICIdır. Ve eğer yüksek doz alıyorsanız gece 3'te uyanıp cin gibi gözlerle etrafa bakabilirsiniz :) 

7. Karizma Kaybı 
Geldik en tartışmalı konuya. Bu konu iğneyle kortizon alanlar için geçerli. Karizma kaybı derken; kortizon iğneleri öyle koldan kastan vurulmaz. Tek yol kişinin yatması ve kalçasını açmasıdır. Tabi bu artık alışanlar veya en baştan hiç kafaya takmayacaklar için sorun olmazken, kafalarındaki erkeklik imajı patolojik boyutlara genişlemiş olanlar için müthiş onur kırıcı bir aktivite olabilmektedir. Ama bana sorarsanız, neticede sağlık bu! Kazanmak için kimi taklaları atmak gerek. 

Hiç yorum yok:

Yolgeçen