Sayfalar

Koku



1.İnsanı rezilde vezirde edebilen salgı.Aynı şekilde insanı deli de mutlu da edebilen salgı.Algılamak için ihtiyaç duyulan organlar burun ve beyin oluyor.

2.Beş duyunun burundan içeri hava çekilerek duyumsananı.En güzeli ten kokusudur,hoşa giden ten kokusu diğer 4 duyuyu deli eder.Vahim bir durum yaşanabilir.

3.Özellikle memeli hayvanların hayatlarını üstüne kurdukları duyu.Gözü kapalı olan ya da doğuştan kör tüm canlıların en temel algılama tipidir.

4.Geçmişte kalmış,içinizde heyecan patlamaları yaptıran anıların danışıklı deja vu'sudur koku.

5.Kimileri için tanımlayabilmenin,hatırlayabilmenin veya yeni anlam verebilmenin ön koşuludur.

(sözlük.sourtimes.org'tan alıntıdır.)

En azından bizim kültürümüzde (diğerlerini bilmiyoruım) diğerinin kokusundan (dedikodu dışında) bahsetmek tabudur! (=adı konulmamış bir yasak mevcuttur sanki)

Kimi koku tipleri (mesela ayak) fazla tabu özelliği taşımasa da, kimileri (mesela ağız, koltukaltı) adeta tabu gibidir ve temiz kafayla kolay kolay yansıtılmaz orası burası kokana.

Benim ağzım deli kokuyorsa karşımdaki en fazla yüzünü buruşturup geri adım atar fakat direkt demez "oha ağzın hayvan gibi kokuyo olm".

Nedendir acep??

1 yorum:

Adsız dedi ki...

İnsnalar kırmadan da uyarılabilinir sanırım ondan kimse kötü koktuğunda 'hey hayvan gibi kokuryorsun' demiyordur. Ayrıca sadec bu tür durumlarda değil, cinsel olaylarda da kimse 'Hey hatun kokun çok hoş beni tahrik etti demez ki', dediğn gibi gizli bir tabu, nedenini sorgulamak ne kadar anlamlı olur????

Yolgeçen